fbpx
rimozione-smog-big

Indepartarea depunereilor de pe monumente

Italia detine cea mai mare parte a patrimoniului istoric-artistic al lumii. Peste 60.000 de atractii culturale („Harta riscurilor” de catre ICR (Institutul Central Italian de Restaurare) din 1996) au fost inregistrate pe teritoriul italian.

In ultimele decenii, mostenirea istorico-artistica a suferit, in general, o degradare mai mare decat cea observata cu cativa ani in urma, atat de mult incat poluarea atmosferica este considerata una dintre cele mai importante cauze ale unei astfel de deteriorari.

Principalele cauze ale deteriorarii la care sunt expuse materialele pot avea doua origini diferite: o origine naturala (cum ar fi gheata, cristalizarea sarii, microclima si socurile termice) si una antropica, reprezentata in principal de poluarea atmosferica.

Poluarea atmosferica actioneaza ca agent de deteriorare prin modificarea proprietatilor chimice, fizice si biologice ale aerului si provocand modificari mai mult sau mai putin grave ale oricarui element expus actiunii sale.

Printre poluanti, putem gasi particule aeriene, in special particule de carbon produse prin arderea combustibililor fosili. Se pot aseza si, prin urmare, pot deteriora artefacte din piatra sau bronz, picturi si fresce.

Substantele care pot deteriora o lucrare pot proveni, de asemenea, din diferite surse, in special:
Procesele de combustie la nivel industrial si casnic care genereaza poluanti gazosi, cum ar fi dioxidul de carbon, dioxidul de sulf, particulele de carbon.
Trafic rutier (monoxid de carbon, azot si sulf, particule, praf provenit de pe suprafata uzata a drumului, anvelope si hidrocarburi nearse).
Operatii de prelucrare in procese industriale si combustie a deseurilor care elibereaza in aer gaze de solvent organic, anhidrida de sulf, acid clorhidric, oxid de azot, hidrocarburi arse si particule.


Metoda IBIX® este potrivita pentru curatarea monumentelor din piatra, teracota si caramida, in special cele delicate, care sunt acoperite cu fum negru, particule atmosferice, carbonizare si orice alte depozite solidificate in materialul de baza, permitand in acelasi timp pastrarea filmului de protectie naturala (patina).

Distribuie acest articol

0

Nu ai găsit încă produsul dorit sau ai nevoie de o oferta personalizată?

Completează formularul de mai jos și îți vom oferi Consultanță gratuită în alegerea celor mai bune soluții.